Ki ne hallotta volna már ezeket a kifejezéseket a 21. században. Ha esetleg mégis elkerülték a figyelmed, jó, ha tudod, hogy ezek mindenhol ott vannak körülöttünk, legyen szó akár egy digitális fényképezőgépről, vagy egy telefonról, egy tabletről, egy drónról, az Internetről, a Facebook-ról, és még sorolhatnám a végtelenségig a lelőhelyeket.

A JPEG-ek (és úgy általában a digitális fényképek) az életünk részei lettek, pont úgy, mint a szüleink, nagyszüleink "idejében" a papírképek.
Hamár a papírképek témaköréhez kanyarodtunk, nem tudom kihagyni a ziccert, hogy elmondjam, a RAW a digitális fotózás előhívatlan negatívja. Ahogy annak idején a negatív filmtekercsekről is többféleképpen (nyilván bizonyos keretek között) lehetett előhívni a végső papírképet, a RAW-ban is sokkal több a "játéklehetőség", a mozgástér, mielőtt eléred a végleges, feldolgozott digitális fényképet (ami aztán persze lehet JPEG, TIF, PNG, vagy még sok más formátum, attól függően, hogy mire, hol, mivel használod azt a jövőben). A következő videómban meg is mutatom hogyan ;)



Kellemes filmezést és jó repülést!

Üdv,
Robi a Flyvideo-tól


Hozzászólások

Hozzászólás írásához lépj be, vagy ha még nincs fiókod, regisztrálj!

Belépés Regisztráció