Eachine E50 selfi drón? Mindenki tudja mi az a selfi, mi az a selfi bot, de mi az a selfi drón? Valamikor a tavalyi év folyamán kezdett kibontakozni ez a történet...

Mindenki tudja mi az a selfi, mi az a selfi bot, de mi az a selfi drón? Valamikor a tavalyi év folyamán kezdett kibontakozni ez a történet, a drón gyártók kitalálták, hogy milyen jó is lenne, ha nem kellene selfi botot használni, hanem csak egy egyszerű kis drónnal készíthetnénk képet, videót magunkról. A nagyobb gyártók ki jöttek a méregdrága, 4K-s gépekkel, amit nálunk idehaza senki sem engedhetett meg magának…
Az Eachine, mint az tőle sokszor láthattuk már, az ár töredékéért, a formát és tudást lemásolva előállt a saját verziójával, persze tudásban és minőségben sem fogjuk azt kapni, amit a nagyok tudnak…

Kicsomagolás

Az Eachine E50 egy játék kategóriás drón, szénkefés motorokkal, alacsony felbontású kamerával, telefonos irányíthatósággal, kompakt mérettel. A gép gyakorlatilag kisebb, mint egy mai népszerű telefon, kapunk hozzá egy kis szütyőt is, amiben tudjuk hordozni, de akár a zsebünkben is elfér.
A doboz egyszerű, teljesen rendben van, a tartalma elég alap, kapjuk a gépet, egy darab aksit, töltőt, kézikönyvet (német és angol), taralék propellereket és tengelyeket, illetve a hordozó szütyőt.



 

A gép anyaghasználata nem a legjobb, úgy érződik, egy vékony műanyag az egész, nem tűnik erősnek, stabilnak a szerkezet, de a gyenge szénkefés motorok miatt könnyűre kell tervezni a gépet, hogy egyáltalán fel bírjon emelkedni és nem csak pár perc legyen a repülési idő.

A hordozhatóság jegyében a gép karjai behajthatók, és még a propellerek is elférnek, tehát nem kell leszerelni őket, ha zsebre akarjuk vágni. Ez egy nagyon hasznos funkció, persze már máshol is láthattunk ilyet, pl. a DJI MAVIC Pro-nál.
 


 

Kezdőknek kifejezetten hasznos segítségeket kapunk a dróntól, az első és hátsó propellerek színe más, elől fehér, hátul piros fények világítanak elég erősen, így könnyebb megállapítani az orientációt.


Tesztüzem

A drónhoz távirányító nem jár, mivel telefonról, wifi kapcsolaton keresztül lehet vezérelni. A használati útmutatóban található QR kód segítségével tudjuk letölteni az applikációt, vagy meg is kereshetjük, WiFi Ufo néven fut az áruházban.
A program bolondbiztos, külön motor indító gomb és vész leállás gomb is található, beállíthatjuk a különböző irányítási módokat, aktiválhatjuk a speciális funkciókat. A leírásban mindenről informálódhatunk.
Fontos tudnivaló, hogy az applikáció nem konkrétan ehhez a géphez készült, ez egy általános program, így nem is működik minden benne lévő funkció!


Az élőkép bekapcsolás után láthatjuk a drón kamerája által közvetített képet, illetve megjelennek a képernyőn az irányításhoz szükséges virtuális stickek és gombok. Fel-le, előre-hátra, jobbra-balra, forgás… egyszerűnek tűnik, de egy kezdőnek sosem az, főleg hogy nekünk felszállás után konkrétan elég szépen elindult balra előre és a stickekkel nem is nagyon tudtuk egyhelyben tartani. Némi trimmelés, kalibrálás után persze javult a helyzet, szóval első felszállásnál érdemes nagyobb, kinti területen indulni, és beállítani a gépet, elsajátítani az irányítást.



 

Létezik egy második irányítási mód is a drónon, ezt gravity controllnak hívják, ha ezt bekapcsoljuk, akkor a telefonunk döntögetésével tudjuk irányítani a gépet. Sokaknak biztosan ez lesz az egyszerűbb megoldás.

A felső sorban az ikon az következő funkciókat rejtik balról jobbra haladva: visszalépés, fényképezés, videó készítés, felvételek visszanézése. A százalékjel azt mutatja, milyen érzékeny a kép, milyen a reakció ideje.
Alul találunk egy fel és le nyilat, ez értelem szerűen a fel és le szállást szolgálja, illetve a STOP gomb a vészleállás ilyenkor azonnal megállnak a motorok és a gép leesik.

A készített videó sajnos nem HD, hanem csak 720x576px, 25 FPS mellett. A videó képe kicsit remeg, a minőség nem igazán jó, de ebben az ár kategóriában nagyjából ez a jellemző.
 



A gép fő funkciója, a selfi készítés, a kép és videó minősége miatt, illetve a GPS hiánya és az instabil repülés miatt, nem igazán használható ki. A repülési idő nagyjából 8-10 perc, ennyi időnk van, hogy sikeresen készítsünk magunkról pár selfit, aztán lehet zsebre rakni, vagy egy power bankról feltölteni, nagyjából 2 óra alatt, hogy újból használhassuk. Persze lehetőség van aksi cserére, ha veszünk hozzá pár akkumulátort tartalékba, mindeössze 1200Ft-ért.

Összegzés

Az Eachine E50 selfi drón tudásban nagyjából megegyezik az ár kategória többi képviselőjével, de abban elég biztosak vagyunk, hogy a rossz kép és videó minőség miatt nem igazán lesz használható selfizésre.
Az ára jelenleg 10.000 forint körül mozog, mindenki döntse el, hogy megérhet e ennyit.

Megvásárolható a Banggood oldalán: Eachine E50
Tartalék akkumulátor: Eachine E50 battery
Tartalék propeller: Eachine E50 Propeller

 

Eachine E50 képgaléria


Hozzászólások

Hozzászólás írásához lépj be, vagy ha még nincs fiókod, regisztrálj!

Belépés Regisztráció