A Xiaomi Mi Drone nem véletlenül örvend itthon nagy népszerűségnek. Ha pikírt akarnék lenni, azt is mondhatnám, hogy ez a „szegény ember DJI Phantom 4-ese”, és nem is állnék nagyon messze az igazságtól. Natív 4K kamera, 22 perc körüli repülési idő, 3 tengelyes gimballal stabilizált képalkotó és számtalan szoftveres segédlet támogatja a repülést. A magyarországi ár-érzékeny piac pedig kifejezetten vevő a 100.000 forint körüli árra, különösen akkor, ha vám ás áfa fizetési kötelezettség nélkül jön be az országba.

Miért vegyünk Xiaomi Mi Drone gépet?

Aki kameraplatformot keres, általában a DJI gépei közül válogat. Ennek sok oka van, elég megbízhatóak, nagyon sokrétű a palettájuk, kiváló szoftveres funkciókkal vannak felvértezve, piacvezetők, sokáig repülnek és általánosságban jó minőségűek, nem véletlenül uralják a piac 70%-át.

Ebbe az idilli képbe rondított bele a Xiaomi, aki gyakorlatilag az egyetlen olyan cég, aki elég tőkeerős ahhoz, hogy bírja a versenyt, hogy jó minőségű termékeket gyártson – gondoljunk itt például a telefonjaikra vagy a robotporszívóikra –, tehát egy olyan terméket tegyen le az asztalra, ami megszorongathatja a piacvezető gyártót is.

Azt azért ne felejtsük el, hogy a Xiaominak egyetlen modellje van, ami két variánsra ágazik szét, az 1080p és a 4K-val felbontású kamerával szereltre. Nekem az a véleményem, hogy nem sok értelme van megvenni a „kisebb” variánst, lévén az áruk elég közel van egymáshoz, nagyjából 12-15.000 forint. Sokkal nehezebb lesz eladni, hiszen ma már a 4K egy hívó szó, még akkor is, ha az emberek nagyobb része nem rendelkezik olyan megjelenítővel, ami ezt a felbontást le tudná játszani. Persze nem kötelező ekkora méretben rögzíteni, a Full HD-t is 100 képkocka/másodperccel megalkotott felvételek sem lesznek vállalhatatlanok.

A nagy repülési idő mindig kardinális kérdés a kameraplatform drónoknál, és ez is egy erős „selling point”, amire a gyártó 27 percet ad meg. Ez a valóságban azért kevesebb, de a 25-öt el lehet érni, ha megfelelőek az időjárási körülmények, nem fúj a szél és így tovább. Ami fontos, hogy a valós repülési időbe a fel- és leszállás, a felvétel előtti helyezkedés is beleszámít, vagyis minél hosszabb a repülési ablak, annál több időnk van maradandót készíteni.

A gép egyébként kifejezetten jó minőségű, ahogyan ez a Xiaomi termékeitől elvárható, ráadásul részben moduláris is, a kamerát ugyanis levehetjük, és a Xiaomi saját gimbaljára is feltehetjük, így akár stabilizált kézi kameraként is használható. Amikor a gépen van, akkor viszont mindhárom irányba kiegyenlít és a képminősége nem sokban marad el a legnagyobb konkurenciának kikiáltott DJI Phantom 3 SE-től.

Súlyban egy kicsit nehezebb, mint a konkurens gyártó gépei, cserébe nagyobb kapacitású áramforrást kapott, és a duális GPS-nek köszönhetően stabilabb is, mint ellenlábasai. Természetesen ezt a drónt is felvértezték minden földi jóval, legalábbis ami az elektronikus funkciókat illeti: tap fly (célpont kijelölése a képen), útvonalrepülés, automatikus fel- és leszállás, hazatérés, panorámamód, viszont sajnos a követés mód kimaradt. Szenzor fronton viszont jól áll, ultrahangos és optikai egységekkel is rendelkezik, amelyek a pozícionálást és a tárgyelkerülést hivatottak megvalósítani.

Ami a Xiaomi Mi Drone hatótávját illeti, a gyártó eleinte 2 kilométert adott meg, ami a valóságban inkább a duplája, de a szemfüles Youtube-ozók találhatnak olyan videót is, ahol 5.3 km lett a végeredmény, ami azt hiszem, mindenki számára bőven elegendő lesz. Az okoseszközre vetített élőképet 720p-ben követhetjük nyomon, az elektromos funkciókat pedig applikáción keresztül állítgathatjuk.

 

Eltérések a Xiaomi Mi Drone és lenagyobb konkurense között

Az hogy mennyire komolyan kellett venni a Xiaomi Mi Drone megjelenését, azt jól mutatja, hogy a DJI valószínűleg emiatt dobta piacra a Phantom 3 SE variánst, ami tulajdonképpen a DJI Phantom 3 Advanced és a Phantom 3 4K keveréke, amit paramétereiben a Mi Drone-hoz igazítottak. A legnyilvánvalóbb és legszembetűnőbb különbség az árban jelenik meg. Amíg tesztalanyunkat nagyjából 100.000 forint körül el lehet hozni – ami most az alacsony dollár miatt különösen igaz -, addig a DJI sajátját 560 USD körül – ami 138.000 forintot jelent – lehet kapni, ha éppen nem üresek a raktárak. De általában azok, és a következő ugrás a Phantom 4 lenne, amit már egy árkategóriával feljebb pozícionáltak.

Mindkét cég hajlamos elég sűrűn szoftveres javításokat kiadni a termékeikhez, de ebben talán a DJI jár előbbre. Ami biztos, hogy az általuk fejlesztett applikáció használata sokkal gördülékenyebb, ráadásul a DJI Phantom 3 SE követő módot is tud, cserébe a Xiaomi Mi Drone a duális GPS moduljainak – valójában GPS és GLONASS műholdak rendszerének – köszönhetően pontosabban pozícionálja magát. A szoftverfrissítéseknek hála az sem kizárt, hogy a Xiaomi szép lassan örökölni fogja azokat a szoftveres funkciókat, amiket a konkurencia is birtokol.

A szállítás szempontjából a méret sem mellékes, hiszen míg a Xiaomi drónjának motortól-motorig mért távolsága 430 milliméter, addig a DJI sajátjának csak 350, ami hordozhatósági szempontból látszólag az utóbbit juttatja előnybe. Természetesen mindkét gyártó kínál saját hordtáskát vagy ha ők nem is, akkor harmadik féltől direkt a gépekre illő hátizsákot lehet beszerezni. Súlyban nagyon hasonlóak, 200 grammal a Xiaomi Mi Drone a „hájasabb”, viszont a plusz méretet és az emiatt nagyobb propellereket a stabilizálásnál használja fel.

Kardinális kérdés még az alkatrész ellátottság. Nevén nevezve a gyerekeket, a propeller és az akkumulátor az, amiből mindenki többet szokott vásárolni. Különösebben nem kell aggódni egyik modell hardverelemei miatt sem, mindegyikhez elérhető mindenféle részegység, bár a DJI darabjai hagyományosan drágábbak.

 

Összegzés

A DJI esetében a nagyobb nevet is meg kell fizetni, a Mi Drone ezt a hiányát az árával kompenzálja. A magyar piac azonban kellően ár-érzékeny ahhoz, hogy ez számítson, és a 30-35.000 forintos különbség bizony döntő tényezőnek számít, így a mérleg nyelve a Xiaomi terméke felé billen. Az sem mellékes, hogy sokszor a Gearbest oldalán akciózzák is, ráadásul EU Express szállítással érkezik, ahol a további közterheket nem kell megfizetnünk, csak a szállítási díjat. Ezt a különbséget pedig már a DJI modellje nem képes behozni, még akkor sem, ha hangyányival többet tud, így az árversenyt egyértelműen a kiváló telefonjairól ismert gyártó, a Xiaomi nyeri.

A Xiaomi Mi Drone-t az alábbi webshopokból tudjátok megvásárolni:

- Gearbest, CN raktár: 456 USD 112.000 Ft /EU Express szállítással áfa ás vámmentes/

- Banggood, CN raktár:  470 USD 115.620 Ft

 


Hozzászólások

Hozzászólás írásához lépj be, vagy ha még nincs fiókod, regisztrálj!

Belépés Regisztráció