DJI Tello drón – Új királyt a szénkefés trónra

A DJI Tello – de akár Ryze Tello-nak is hívhatnánk- a paletta új, és egyben legolcsóbb modellje. A nagynevű gyártónak nyitnia kellett valamerre, már pedig felfele nem lehetett, hiszen a Phantom 4 Pro+ és az Inspire 2-t nem sok minden veszélyeztetni a piacon. Ellenben 100 dollár körül nem nagyon volt drón, amit el lehetett volna adni, idáig.

Ami a DJI palettáját illeti, szinte tökéletesen építették fel, ár tekintetében nem nagyon volt már hely a Spark, a Mavic Air és Pro, illetve a Phantom vonalon. Ez ezeknek a drón szegmensek 70-80%-os uralását jelenti, vagyis logikus volt a lefele nyitás, hiszen eddig a szénkefés régióba egyáltalán nem merészkedtek.

A DJI persze cseles volt, hiszen kiadta a munkát valakinek, ahogy a Xiaomi is csinálja, ezért vannak olyan termékek, mint a Mijia, a Yi vagy éppen a 70 Minutes. Ez egyben azt is jelenti, hogy a minőség-ellenőrzés a neves termékekhez hasonló, de a gyártó a Ryze lett, illetve az Intel is beledobta a kalapba, amilyük volt. Így alakult ki az édes hármas az új modell körül.

A DJI Tellot egyértelműen a kezdőknek szánják, ezért mind a technika, mind az ár viszonylagosan mérsékelt az eddigi legolcsóbb, DJI Sparkhoz képest, amelyet 120.000 forint körül érhetünk el. Fly More Combo nincs is hírünk alanyához, de a miértről később. Elvesztette továbbá az összes GPS alapú elektronikus funkcióját és a stabilizálást is, ellenben a vizuális pozíciótartást – ami valószínűleg egy kamera és infravörös szenzorok összessége – és a kameraképességeket, plusz egyéb érdekes „feature”-öket is megörökölt.

A képfeldolgozó egy 5 Megapixeles, 720p egység – ez érkezik az Inteltől -, elektronikus képstabilizátorral – vagyis nem gimballal -, ami valószínűleg sokkal jobb, mint az összes 100 dollár alatti gép. Erre tesz rá egy lapáttal a sok fényképezési mód, mint a panoráma, a körözés vagy az „up & away”. A kopter hasán elhelyezett szenzorok pedig kiváló beltéri stabilitást biztosítanak, illetve az irányítás applikáció alapú, ami azt jelenti, hogy egy telefonos szoftver segítségével automatikusan fel- és leszáll, ütközésvédelemmel rendelkezik, tenyérből is felszáll és az alkatrészek lényegesen olcsóbbak hozzá, mint a nagyobb modellekhez.

A cégek a biztonsággal is példálóznak, nyugodtan reptethetik fiatalok is akár beltérben is, vagyis ideális kezdő gépnek tűnik. Igyekszünk egy tesztpéldányt szerezni, hogy a fenti tételek bizonyítást nyerjenek.

A DJI Tello-t itt vásárolhatjátok meg:


Hozzászólások

Hozzászólás írásához lépj be, vagy ha még nincs fiókod, regisztrálj!

Belépés Regisztráció