Runcam Split 2 kamera teszt – Siker másodszándékból

A Runcam Split 2 kamera első generációja korszakalkotó volt a maga nemében. Úgy szerelhettük be drónba, hogy nem kellett a teljes külső burkolatot is magunkkal cipelnünk, helyette csak beledobtunk plusz egy lapkát és már mehetett is a videó 1080p 60 FPS-ben. Sajnos voltak súlyos gyermekbetegségei a rendszernek, amelyet a Split 2-vel szeretett volna a gyártó kijavítani, lássuk sikerült-e nekik.

Kicsomagolás

Senkit nem fog meglepetésként érni, hogy a doboza ugyanolyan, mint az előzőnek, sőt kb. mindegyik Runcam csomagolásának a kinézete egyezik, a gyártó annyiban segít, hogy felnyal egy matricát az oldalára és kész. Ebből tudjuk, hogy ez tényleg egy Split 2, na meg a beltartalomból, az ugyanis formailag és darabra is eltér az elődtől.

Az új variánsnál néhány dolog megváltozott, aminek a fő célkitűzése az, hogy kijavítsák azokat a gyermekbetegségeket, amelyeket a Runcam Split 1 – bár akkor még nem hívták 1-nek – magáénak tudhatott. Akit érdekel, az olvassa el a Quadkopter blog ide vonatkozó cikkét, de a lényeg az, hogy a fejlesztések előre mutatóak.

A csomag tartalma senkit nem fog letaglózni: egy 38x38 mm-es elektronika lapka tartalmazza a rendszer „agyát”, a szokásos színű és formájú kamera felel a képmegjelenítésért, a kapcsolatot még mindig szalagkábel szolgáltatja, de fejlesztettek a csatlakozón. Kapunk WiFi modult, ami az előddel ellentétben – amelyet nagyjából semmilyen vázba nem lehetett beszerelni – már nem tűsoros bénaság, hanem egy micro HDMI csatlakozós darab, amit az előző lapkába kell dugnunk. Ezen kívül kapunk még egy rakat kábelt, rezgéscsillapító O gyűrűt és a kamera felszereléséhez szükséges keretet.

Ami elsőre feltűnik, hogy megváltoztatták a micro SD kártya tartó kialakítását, amit én szívből utáltam a Split 1-en, az egyik adattárolóm még mindig valahol a Népszigeten nyugszik az ostoba kialakítás miatt, ugyanis rázkódásra – ami ugye egy drón esetében elképzelhetetlen – kiesett. Ezt a jó öreg „clipes” benyomom-kiugrik megoldás váltotta fel, illetve felülről egy extra lemez is védi a portot. A fém keret nemcsak a kártya tárolására, hanem hűtőbordaként is szolgál. A Runcam Split 2 sokkal összeszedettebbnek néz ki, de volt is az előzőnek gyermekbetegsége rendesen, amiket ki kellett purgálni.

 

Tesztüzem

Aki esetleg nem lenne képben azzal kapcsolatban, hogy mire jó ez a kütyü, annak röviden: ez egy Runcam 3 / Gopro Session jellegű kamera, a külső tokozás és annak extra súlya nélkül. Ezzel máris megtakarítottunk olyan 50-70 grammot, és jól eldugtuk a vázban a technikát, ahol kevésbé fog sérülni. Ami a képminőséget illeti, 1080p 60 FPS felbontásban digitálisan képes felvenni, illetve egy normális analóg csatornán, hagyományos FPV kameraként is ad ki jelet, alacsony késleltetéssel.

Cserébe viszont fel kell áldoznunk két szintet a váz belsejében, vagyis lesz néhány olyan, amelyikbe nem fér majd be, ilyen volt a Transtech Frog is, ezért látjátok a képeken egy külső TPU műanyagba szerelve a tesztalanyt. Szóval, aki ezzel tervez, nyugodtan számoljon előre a plusz magasságigénnyel, mert a lapos, elnyújtott vázakba nehéz lesz beexpanderezni.

Az első dolog az, hogy vegyük számba a változásokat, mielőtt beszereljük a vázba a kamerát, mert tényleg lényeges módosítások történtek, nemcsak a régi raktárkészletet porolták le.

Paraméterek

Runcam Split 1

Runcam Split 2

Késleltetés

50-52 ms

50-52 ms

Súly

21 gramm

21 gramm

Felbontás

1080p 60FPS

1080p 60FPS

Kártya rögzítése

pattintós

clipes, felső védelemmel

WiFi modul

tűsoros

micro HDMI

Betáp feszültség

5V-os FC portról

5-17V szűréssel, direkt tápról

Lencse

2.5-ös Runcam lencse

GoPro RC25G

Hűtés

„majd a menetszél”

kártya foglalattal is

Kábelezés

szalagkábel

javított szalagkábel

Kapcsolat az FC-vel

JST csatlakozó

forrpad

Mint látható, egy rahedli dolog változott, hármat már említettem, a jobb SD kártya foglalatot, a szalagkábel fejlesztést és a WiFi modult. Ez utóbbit egyébként még mindig eléggé fölöslegesnek tartom, nagyjából arra jó, hogy amikor a földön állítgatjuk a gépet, akkor bedugjuk, felkonfigoljuk amit akarunk, majd kivesszük a portból az adaptert, de az OSD képen úgyis látszanak majd a paraméterek. Ember nem fog ezzel úgy repülni, hogy a gépben van, de nem is erre való. Ráadásul van ígéret arra, hogy Betaflightból is lehet majd állítgatni a dolgokat a későbbiekben.

A másik fontos fejlesztés, hogy nemcsak egy 5V-os szűrt BEC-ről kaphatja a repülésvezérlőről az áramot, hanem akár az XT60-kábel tövéről is üzemeltethető 4S-ig. A Runcam mérnökei azt állítják, hogy az eszköz védve van a szokásos mini quados áramtüskék ellen, de természetesen továbbra is megtáplálható FC-ről is. Kijavították az „ USB reverse current” hibát is, ami azt jelentette, hogy ha egyszerre két irányból adtunk a kamerának áramot - USB és FC – akkor bizony hajlamos volt leégni, viszlát Runcam Split 1. Szerencsére ettől itt már nem kell tartani.

A felbontás és a késleltetés maradt a régi, szerintem ezek teljesen kielégítő értékek, aki pedig variálni akar, az átnyomkodhatja 1080p 30 és 720p 60 FPS-re is, de szerintem ennek különösebb előnye nincsen. Ajánlatos egy jobb fajta UHS-I U3 kártyát a portba tenni, 64 GB-ig az összes variánst kezeli. Érdekesség, hogy az FPV FOV 130, míg a felvétel 165 fokos, ez elég sok, sőt szűkebb vázak akár bele is takarhatnak oldalról a képbe.

És hogy milyen a kép, amit csinál? Szerintem remek, nyilván hozza a Runcam Split 1 és a Runcam 3 szintjét, amik hardveresen azonosak voltak, de szerintem ezen a területen az újnál sem történt változás. Repülés közben nem érzékeltem kését, de ez persze lehet, hogy csak azért van, mert nem vagyok hardcore versenyző. Az 50 milliszekundum azért kellően alacsony ahhoz, hogy az emberek 99%-ának ne legyen ezzel gondja.

Az viszont biztos, hogy plusz 20 grammot bőven megér az, hogy olyan videókat csináljunk, mint amit a fenti példában is láthattok. Versenyre senki nem fogja megvenni, mert ott minden gramm számít, ez tipikus freestyle műfaj, arra viszont tökéletes választás.

 

Összegzés

A Runcam Split 2 az első generáció ráncfelvarrott változata, és ezt egyértelműen jó értelemben kell érteni. A régebbi hibákat kijavították, ami pedig jó volt – késleltetés és felbontás- azt nem babrálták. Ez összességében sokkal üzembiztosabb működést eredményez, ami miatt gyakorlatilag a Split 1-et már teljesen ki is vonták a forgalomból. A WiFi modulnak még mindig nincs sok értelme, mi sem nagyon használtuk, más különösebb hibát viszont nem fedeztünk fel.

A kisebbik testvérét Runcam Split Mini-nek hívják és 20x20-as mini gépes alapokra építkezik, így a 200-as váznál kisebbet használóknak sem kell kimaradniuk a buliból.

A Runcam Splitet itt vásárolhatjátok meg:

További akciós termékek a Gearbest oldalán: 2018 Tavaszi akciók - 100$ felett 20$ kedvezmény!


Hozzászólások

toodark

toodark 2018-06-21 10:55 / #1

Szia!
Bennem felmerült, hogy motora/ba építeném be DVR-nek. Elfér a borítás alatt, és praktikus lenne, hogy wifivel le tudom tölteni a felvételeket.

Amiben viszont nem vagyok biztos:
- van olyan módja, hogy ha betelt a kártya, akkor a régebbi felvételeket törli?
- vajon mennyire vízálló a kamera? (Az elektronikát már be tudom csomagolni biztonságosan)


Drónearéna

Drónearéna 2018-06-23 22:34 / #2

Szia!
A következő problémákat látom ezzel kapcsolatban, a kérdéseidre is válaszolva:
- nincs olyan módja hogy törli a régi felvételt
- szerintem nem vízálló, persze ha esőről van szó és valamilyen tokba belekerül, az megoldás lehet
- 1080p-ben nagyjából 1GB 4 percnyi felvétel, nem árt egy jó nagy kártya bele, és azért 1 órányi anyagot wifin lehúzni nem biztos túl gyors
- kell neki külső áramforrás, de gondolom ez megoldható


Hozzászólás írásához lépj be, vagy ha még nincs fiókod, regisztrálj!

Belépés Regisztráció