DJI Tello klón, Cofight NO 1802 teszt

Hallotatok már a Cofight-ról? Nem? Mi sem, és nem is találtunk másik gépet tőlük. Egyszerűen csak lemásolták a DJI Tello-t  külsőre, és belerakták az ehez az árkategóriához tartozó szokásos funkciókat!

Cofight NO 1802, avagy hogy sikerült lemásolni a DJI Tello-t

A Cofight egy számunkra teljesen ismeretlen gyártó, valószínűleg eddig nem is volt, és lehet ez után sem lesz más termékük, csak lemásolták a népszerű DJI Tello-t, legalábbis külsőre. 
No de mit rejt a belső? Vajon azt is sikerült legalább részben lemásolni?

A csomagolás tűrhető, szép a doboz, minden a helyén, semmi extra, de azért nem is a gagyi kategória. Kinyitva a dobozt, ha nem tudnák hogy ez egy klón, simán hihetnénk hogy a Tello van benne, teljes a hasonlósák, még a DJI távot is egy az egyben lemásolták!
Természetes a gépen levő Cofight feliart azért elárulja, hogy bizony itt miről is van szó :)


A doboz nem tartalmaz túl sokmindent, magát a gépet, felszerelt propellerekkel, egy szet tartalék propellert, védőkeretet, távirányítót és egy USB-s töltőkábelt. Az aksi a gépben van, tárolási feszültésgen természetesen.
A drón anyagminősége egyébként rendben van, sőtt, jobb mint amire számítottunk, egyben van, nem recseg, merev, nem úgy tűnik mint ami szét akarna esni, és a színe is elég szép (lányos) :) Sajnos Tello még nem volt a kezünkben, így nem tudjuk összehasonlítani.
A távirányító viszont valahogy nem hozza ezt a minőséget, a műanyag is gyengébb minőségű, a gombok is a tipikus olcsó távokra emlékeztetnek, hangosan kattognak. Ami viszont meglepett, és elsőre fel sem tünt, hogy van rajta telefontartó, amit alul lehet kihúzni.
Minden gomb melett piktorgamm jelzi hogy mire való, ezek pedig az elülső oldalon a 4 trimellés, a fel és leszállás, felül pedig bal oldalt headless és hazatérés (kínába :) ), jobb oldalt pedig 360 forgás és bukfenc, valamint sebességi fokozat 1-től 3ig.
A kontroller egyébként 3db AA méretű ceruzaelemmel működik, ami nem a csomag része!


A kis drón remekül teszi a dolgát a levegőben, kezdőknek kifejezetten hasznos a magasságtartás és a könnyű iránythatóság. Természetesen van némi húzása a gépnek, tehát valamilyen irányba mindig elkúszik, amit a szokásos trimmeléssel, melyet a távon szépen egyértelműen jelöltek is nyilakkal, be lehet állítani és szépen lehet minimalizálni. Az automata fel és leszállás is rendben működik, bár elég hirtelen végzi el a felszállást, ügyeljünk rá hogy legyen hova felemelkednie, mert ha megnyomjuk a gombot, hirtelene felugrik a gép kb 1 - 1.5 méteres magasságba. Volt olyan esetünk hogy a gép magától leszállásba kezdett, ezt nem nagyon tudtuk mire vélni, hisz sem az aksi nem merült, sem messze nem volt, hogy ezek miatt kezdje meg a leszállást.


Kezdőknek javasoljuk a propeller védők felhelyezését, melyet csak be kell pattintani a helyükre. Ez egyszerűen megy, nem kell csavarokkal bíbelődni, ugyanakkor ha falna ütközünk, ugyanilyen könnyen le is tud esni.
Az egyes sebességi fokozat nagyon óvatos, szintén kezdőknek jó lehet beltérben, kintre azonban kell a 2-es vagy a 3-as fokozat, egyrészt hogy haladjuk is, másrészt hogy ne fújja el a szél.

A távirányító, hogy is mondjam, mintha lenne benne némi késés, főleg forgásnal tapasztaltam, hogy már rég nem húzom a kart, de ő még egy fél kört fordul tovább. Ez roppant idegesítő, hisz nem tudjuk pontosan irányba rakni a gépet...
A telefonos appban láthatunk élőképet és irányíthajuk is a gépet, de ez csak addig tart, amíg a wifi kapcsolat meg nem szakad, úgyhogy ezzel óvatosan bánjunk!

 

Videó minőség

A gép egy 720p-s kamerát tartalmaz, ami 45 fokban dönthető lefelé kézzel, és semmilyen stabilizálást nem tartalmaz, tehát a aképónk úgy fog dőlöngélni ahogy a gép is dől. A készült videók és képek nem rosszak, persze ne várjuk csodát egy ilyen árkategóriás géptől!
Quadcopter 101 videójából megnézhetitek hogyan repül a gép, milyen képet és videót készít!


A gép specifikációi:

- 720p kamera, teszt videó lentebb
- Gravity Sense Controll, a telefon döntésével is irányítható a gép
- magasságtartás
- Headless mód, a gép mindig a kar irányainak megfelelően halad, attól függetlenül hogy elforgatjuk a gépet
- egy gombos fel és leszállás
- útvonalrepülés
- wifis élőkép és irányítás telefonos alkalmazásból
- 3D forgások, bukfencek
- max iránytíási távolság 50-60 méter
- akkumulátor: 1 cellás, 1000mAh-s aksi, 90 perces töltési idővel
- repülési idő 10 perc
- súly 82g
 

DJI Tello vagy Cofight?

Bár a DJI Tellot még nem volt alkalmunk tesztelni, az eddigi cikkek, videók alapján úgy látjuk, hogy külsőben igen, belsőben viszont nem sikerült lemásolni a DJI gépét. A Tello pontosan áll a levegőben, jobb a magasságtartása és oldal irányokban sem mozog el. Viszont a Tellohoz nem kapunk távirányítót, ott marad a wifis telefonos irányítás. A Tello ára 100$ körül mozog, míg a Cofight csupán 50$. Innentől midnenki döntse el magának mennyit szán a egy ilyen gépre!

 

A Cofight NO 1802 megvásárolható a Gearbest webshopjában, 1,2 vagy 3 aksival, két féle színben (pirps és szürke)
- 1 aksis változat: 14.193 Ft
- 2 aksis változat: 14.719 Ft (érdemes ezt választani)
- 3 aksis változat: 16.032 Ft
+ akkumulátor
+ propeller védő
+ propeller

 

 

Cofight NO 1802


Hozzászólások

Hozzászólás írásához lépj be, vagy ha még nincs fiókod, regisztrálj!

Belépés Regisztráció