Aomway Commander V1S - Teszt és bemutató

Az Aomway FPV szemüvegét teszteltük, mely jelenleg az egyik legolcsóbb Fatshark stílusú szemüveg a piacon.
Érdemes figyelni az árakat, mert kuponnal még sokkal olcsóbb is lehet, így jutottunk mi is hozzá!

FPV szemüveg, doboz vagy csík?

Alapjáraton kétféle szemüveg stílust különböztetünk meg, doboz formájút, és csík formájút, mely sokáig egyet jelentett a Fatshark szemüvegeivel. A doboz szemüvegek rendre az olcsóbb kategóriában találhatók, itt gyakorlatilag egy nagy 3-5 colos kijelző található a szemüvegben, ennek képét nézzük. 5 colos méretben már elég nagy képet kapunk, sokak számára már-már túlságosan nagyot. Ebben a kategóriában az ár/érték bajnok szerintünk az Eachine EV800D doboz szemüveg, 5 colos kijelzővel, diversity vevővel, beépített DVR-el és aksival. Személy szerint én is ezt használtam ezidáig, így bátran ajánlhatom, több mint 2 évig kiszolgált szinte hibátlanul. No de most nem erről van szó :)
A csík szemüvegek lényegesen kisebbek, könnyebbek, 2 db kis kijelzőt nézünk, mely természetesen összeolvad egy nagyobb képpé a "fejünkben" :) A régebbi típusok képe bizony elég kicsi tudott lenni, személy szerint amikor kb 1 éve próbáltam egyet, olyan érzés volt az 5 colos doboz szemcsi után, mintha a moziterem utolsó utáni sorából néztem volna a filmet. Egyszerűen nem tudtam vele repülni, még a landolás is kényszerleszállásba torkollott. Én akkor le is tettem a Fatshark szemüvegekről, főleg hogy ~100E Ft feletti áron voltak kaphatóak. Azóta eltelt azonban egy kis idő, így végül én is beálltam a sorba és csík szemüveg tulaj lettem, igaz nem Fatshark, hanem egy Aomway szemcsi keretében.


Aomway Commander V1S, a megfizethető árú FPV szemüveg

Az Aomway cég körül az a pletyka terjeng, hogy megszűnnek, kivonulnak a drónos piacról, vagy csak a FPV szemüveg részlegről, persze, az is lehet hogy nem így lesz. Egy biztos, az Commander V1S ára nagyon leesett, gyakorlatilag mintha csak ráktársöprésről lenne szó. Jelenleg a Banggood-ról 57.000 Ft-ért szerezhető be, ezzel talán a legolcsóbb FPV szemüveg a piacon. Tud ennél valaki olcsóbbat? Az is készlet kisöprésre utal, hogy a cikk írásának pillanatában 3 db-ot ír a BG, vélhetően ez elfogy és utána nem lesz több. Érdekes módon a sima V1 verzió 90.000 Ft körül mozog, és az is ki van fogyva. Gearbesten is csak a V1 verzió kapható már, 82E Ft-ért (1db), Aliexpressen van még pár, 10-20 db-ot láttam 3 eladónál is. Összességében könnyen előfordulhat, hogy ezek az utolsó darabok már, így aki ilyet szeretne, még most csapjon le rá, mert az ára nagyon jó, bőven megéri, főleg annak akinek ez lenne az első ilyen jellegű szemüvege!


Mi van a dobozban?

Nézzük sorban, kapunk egy hord táskát természetesen, ami szép és jó, belefér minden ami kell, a felső részre mondjuk rakhattak volna hálós részt az antennáknak és a kábelnek. Kapunk ugyanis egy omni és egy patch antennát, és ezek nem a szokásos kukába való bot antennák, ezeket nyugodtan használhatjuk. Az antennák egyébként SMA Male csatlakozósak, nem úgy mint az Eachine EV200D esetén, úgyhogy itt használhatjuk korábbi antennáinkat is. Kapunk még aksi kábelt, erről egy kicsit később, AV kábelt, egy második szivacsot és pár kék feliratos aomway matricát, ahogy az a képen is látszik. És ennyi. Nincs HDMI kábel, aksi és aksi tok sem.


Mit tud a szemüveg? Jó ez ennyiért?

A szemüveg látószöge, FOV-ja 32°, ami kicsit kicsinek tűnhet, de részemről rendben van, kisebb mint egy 5 colos doboz szemüveg, de engem nem zavart, hamar megszoktam. Az IPD itt is állítható, 59-69mm között, no itt már egy kicsit gondban voltam, nem tudtam úgy beállítani, hogy mindkét szél, sarok éles maradjon, így egy kicsit be kellett áldozni ezekből a területekből hogy középen rendben legyen minden. Ez persze szem távolság függő, vélhetően azoknak lesz tökéletes, akinek közelebb vannak egymáshoz a szemei? Csak tippelek :)
Természetesen van DVR, dedikált joystick-kal, itt is hosszan kell nyomni hogy a REC módba jussunk, de az Eachinenhez képest itt elég 3mp, illetve be lehet kapcsolni az auto startot is a menüben hoppá, mennyivel egyszerűbb így nem?
A vételért 64 csatornás diversity modul felelős, ami nem cserélhető, így csak a beépített vevő használható. Ha saját vevőt akarsz hozzá használni, akkor ez nem a TE szemüveged lesz.
Az LCD kijelző 854×480px felbontású, a videó formátum automatán kapcsol NTSC és PAL között.
Az Aomway szemüvegje nagyon könnyű, mindössze 180g aksi és antennák nélkül. Amikor a fejünkre vesszük, alig érezni... A szivacs mondjuk lehetne egy kicsit vastagabb, de ez végül is könnyen pótolható, vehetünk hozzá bármilyet.
 

Gombok és csatlakozók



Headtrack és ventillátor: A headtrackhez külön modul szükséges, ami nem az alap csomag része. A HT/Fan gomb hosszú nyomásával kapcsolható be egyébként ez a funkció. A gomb rövid megnyomásával a ventillátor kapcsolható be ami segít pára mentesíteni a lencséket. A ventillátor egyébként iszonyatosan halk, csak akkor hallani kicsi zúgást, ha a fülünkhöz rakjuk a szemüveget. Nem is igazán értem az Eachine EV200D-ben hogy lett olyan hangos, bár az inkább hűtési célokat szolgálhat. Elindtása után 10 percig fog működni a páramtesítés.

A csatornaváltásra dedikált gombunk van, de csak egy darab, így csak egy irányba tudunk haladni. Röviden nyomva a CH/Band gombot sávot, hosszabban (2mp) nyomva csatornát váltunk, 3-4mp után pedig indul a gyors keresés.

A DVR-hez is joystickot kapunk. A REC módot itt is el kell indítani 3mp-es gombnyomással, ezután lehet indítani és megállítani a felvétel rövid gombnyomással. Amikor már REC módban vagyunk, újabb 3mp-ig nyomva tartva a gombot jutunk a felvételekhez, ahol a fel/le irányokkal tudjuk lapozni az elkészült felvételeket. A DVR menüben lehetőségünk van auto startot is beállítani, így nem kell minden egyes bekapcsoláskor a REC módba lépnünk.
A videók lejátszása közben lehetőségünk van a felvételt megállítani, gyorsítani 2,4,8x-os sebességre és visszafelé lejátszani is, mintegy tekerési lehetőséget megteremtve így. A felvételeket egyébként sorszámozza, és láthatjuk a videó hosszát is.

A MODE feliratú gomb is egy joystick, az alábbi funkciókkal:
- fel és le a kontrasztot tudjuk állítani
- jobbra és balra a fényerőt szabályozhatjuk
- a gombot megnyomva pedig válthatunk a 2D, 2D 4:3, 3D, HDMI 2D, HDMI 3D módok között, tovább 5mp után lekapcsolhatjuk az analóg bemenetet, csak így lehet a DVR felvételeket visszajátszani (Ez van a manualban, de simán vissza lehet nézni a felvételeket e nélkül is)

Találunk még audio kimenetet, AV és HDMI bemenetet, micro SD kártyanyílást a DVR-hez (max 32GB, írja a manual, én 64-essel használom, működik), illetve egy adatkábeles csatalkozót a headtrackinghez.

A szemüveg egyébként külső aksiról működtethető, a bemenő feszültség 7-18V között lehet, tehát rakhatunk rá 2-4 cellás aksikat, ugyanazokat amikkel repülünk, és ehhez kapunk kábelt is a megfelelő 2-3-4 cellának megfelelő balance csatlakozókkal. Minden egy kábelen, így csak ezt kell magunkkal vinni.Természetesen használhatunk 18650-es askikat tokkal, vagy akár az Eachine EV200D tokozot aksiját is. Ki és bekapcsoló gomb természetesen nincs :)
Az aksi túlmerítése érdekében beépítettek egy alcsony feszültség figyelmeztetést, amely akkor aktivizálódik amikor a cella feszültség eléri a 3.4-3.5V-ot. Ilyenkor a szemüveg csipogással figyelmeztet hogy ideje aksit cserélni. Egyébként a feszültség és csatorna információk a Mode vagy a Band gombok megnyomásával is elérhetők.

 

Összegzés

Az Aomway Commander V1S egy igazán jól sikerült FPV szemüveg, negatívumot nem is igazán tudok írni azon kívül hogy lassan valószínűleg nem lesz kapható. A menük, a gombok jól használhatók, nem bonyolultak, kapunk használható antennákat is a csomagban.
A szemüveg könnyű, kicsi, talán lehetne kicsit kényelmesebb is, de extra szivaccsal ez is orvosolható.
Hátrány talán hogy nem kapunk aksit és tokot, annak örültem volna még, viszont az átalakítónak köszönhetően bármely 2-4 cellás akuval használhatjuk, az meg úgyis van mindenkinek. Akinek ez nem szimpatikus, még mindig vehet hozzá tokot és pár 18650-es aksit.
További negatívum, hogy a modulok nem cserélhetők, így nincs lehetőség újabb, jobb modult rakni bele, sokaknál ez már eleve kizáró ok lehet, hisz aki már rendelkezik egy vagy több drágább modullal, azokat itt nem használhatná.

Összeségében szerintem ez a szemüveg annak lesz jó választás, aki jelenleg még doboz szemüveget használ és szeretne olcsón továbblépni, vagy még egyáltalán nincs szemüvege, esetleg most kezdi az egész hobbyt és nem akar 100E+ forintot csak a szemüvegre költeni.


 

Aomway Commander V1S


Hozzászólások

Hozzászólás írásához lépj be, vagy ha még nincs fiókod, regisztrálj!

Belépés Regisztráció