Eachine EV200D teszt és bemutató

Az Eachine az EV100-as modelje után, ami az Eachine első Fatshark stílusú szemüvegje volt, bemutatta az utódot, ami már jóval komolyabb tudással rendelkezik!

Mi vab a dobozban?

Nézzük szép sorban, itt van a szemüveg, ami elsőre nagynak és masszívnak hat, van egy hordtáska, ami szintén nem kicsi, minősége jó, erős, minden belefér. Kapunk tovább egy USB töltő kábelt, egy HDMI kábelt, 2 db szivacsot, az egyik vastagabb, egy második takarólemezt, melyen modul nyílás található, ha cserélnék a modulokat, dobozos, usb-ről tölthető aksit, kis törlőkendőt, és használati útmutató füzetecskét. Antennákat nem kapunk, mint pl. az Aomway szemüvege esetén, pedig itt 4 db is szükséges lesz, ha maximálisan ki akarjuk használni a quadversity lehetőségét. Megjegyzés, a quadversity csak a saját modulokkal működik!



 

Eachine EV200D FPV szemüveg, súlyos amit kapunk

Az EV200D egy nagyon várt szemüveg volt az Eachintől, hisz valljuk be, az EV100 bár olcsó volt, de nagyon sokan tovább is adták, mert túl kicsire sikerült a látószög. Itt már sokkal nagyobb látószöget kapunk, egész pont 42° a FOV.

Nézzük mit tud még:
- DVR
- HDMI bemenet
- USB töltési lehetőség
- 2 modul, úgymond quadversity
- 16:9-es kijelző, 4:3-ra kapcsolható, így a FOV 35° lesz

A szemüveg anyagminősége amolyan közepes, rendben van, úgysem ez a lényeg. Egyedül talán a DVR és MODE joystickokra lehet panasz, nincs lekerekítve, szinte karcol mikor használjuk. Az összeszerelés rendben van, nem recseg, nem ropog, van benne anyag, ami a súlyon viszont nem kicsit látszik. Már ahogy felemeljük, érezhetjük, hogy ez bizony több a megszokottnál... Az EV200D súlya akku nélkül kereken 300g... Összehasonlítás képpen a korábban tesztelt Aomway szemüveg csak 180g! Ha az aksit is rárakjuk, akkor 398g lesz a fejünkön. Ez még a beépített aksis EV800D doboz szemcsinél is több, az is csak 378 gramm. Mit jelent ez a gyakorlatban? Azt kell mondjam hogy nemsokat. Fejre felvéve, miután felraktam a vastagabb szivacsot és a felső fejpántot is, egész kényelmes, talán még kényelmesebb is mint a könnyebb Aomway. Ez adódhat a jobb szivacs, fejpánt és méret miatt, ez jobban passzol a fejemre. Persze ez simán fejméret függő, másnak lehet kényelmetlen, ezért is mondjuk mindig, keressetek fel pár FPV srácot, és próbáljátok fel mi a nektek kényelmes, ez nagyon fontos, nem lesz jó feeling kényelmetlen szemcsivel repülni.
Fényszivárgás nekem az orr résznél van egy kicsit, az Aomwaynél itt nincs, viszont ott meg oldalt van egy kicsi, szintén fej és szivacsozás kérdése. De a lényeg, a pántok jól tartanak, és nem igazán érzem azt a +120g-ot. A mellékelt képen láthatóak a méretbeli különbségek!
A 16:9-es kép nagyon nagy és széles, sokaknak biztos nem tetszene, én is használhatóbbnak éreztem a 4:3-as képarányt.

Az akku-tok kellemes darab, USB-ről tölthető és egy 4 ledből állá sor jelzi a töltöttséget gombnyomásra. A tokot nem lehet kinyitni, így nem tudjuk benne az akkut cserélni, ami egyébként egy 1800mAh-s 7.4V-os Li-Po. Az aksi kábelt egyébként szépen be lehet fűzni a fejpántba, így több pontos is rögzítve lesz, nem fog összevissza lógni sehol. Természetes a tok és az aku külön is megvásárolható, így vehetünk pluszba tartalékot.

A képminőség rendben van, a színek gazdagok jól szaturáltak, a felbontás jó. Érdemes lehet a kontraszton, fényerőn kicsit növelni.


Pár zavaró apróság

Az antenna csatlakozók RP-SMA Female típusúak, tehát RP-SMA Male csatlakozós antenna kell rá, abból 4 db ugye. Az Aomway Omni és Patch antennái jók is lehetnek. No hát nekem minden antennám SMA Male, az mentett meg csak, hogy van egy darab átalakítóm, így egy antennát tudtam rárakni. És mivel nem kapunk hozzá antennát, már lehet is rendelni 4db-ot a szemüveggel együtt. Persze a modul cserélhető...
A következő a ventillátor, ami szerintem nagyon hangos és azonnal működésbe lép, így egy folyamatos zúgást vagyunk kénytelenek elviselni.
Gombok használata: A kézikönyv használata nélkül magamtól nem tudtam rájönni, hogy hogy kell belépni a menübe, pedig elég sokmindent nyomkodtam már. De ami ennél is furább, hogy miután megnéztem a dokisban, utánuya okés volt, de rá egy hétre megint nem tudtam hogy kell belépni :) Szóval most leírom, hosszan kell jobbra húzni a mode gombot, amíg nem pittyen (3mp), aztán jutunk a menübe. Ha már itt járunk, a menüben ugyan lehet állítani a volume-t, gondolnám hogy majd a hangos pityegésen ez segít, de nem, nullán is ugyanolyan hangosan csipog, ami számomra nagyon zavaró. A menüben egyébként két fül van, és a mode gomb megnyomásával juthatunk az 1-ről a 2.ba, de a 2. után nem megy vissza az elsőre, hanem kilép, logikus nem?
Menün kívül, a mode gombot röviden nyomva vállt a HDMI/AV 2D/3D módok között.
Hosszan nyomva az első csipogás után felengedve vált a Race mode 4/6/8 pilóta között. ( Ezt nem igazán tudom mire jó, gondolom azt lehet megadni mennyien repülünk együtt és ... passz)
Hosszan nyomva a mode gombot a 2. csipogás után indul el az auto search, ami szintén hangos csipogással történik, miden egyes freki váltásnál csipog.
Szóval mindig röviden/hosszan kell nyomni a joystickot, de akkor mindek a 4 irány... Ezt szerintem sokkal jobban is meg lehetett volna oldalni.
DVR joy, 7-11mpig kell nyomni, mire REC módba kerül, aztán lehet rövid gombnyomással elindítani/megállítani a felvételt. És ezt persze minden bekapcsoláskor meg kell csinálnunk.
A csatornák állítása viszont egyszerű, fel/le gombokkal történik, röviden nyomja csatorna, hosszan nyomva sáv. Ez ok :D
A szemüveg OSD-je a fel-le gombok egyszerre nyomásával történik, a gyakorlatban 5-ből 4-szer sikerült csatornát váltani helyette... és ezt is minden bekapcsoláskor el kell végeznünk, ha zavar az OSD.


A szemüveg alulról, IPD és a többi

A megszokott módon a szemüveg alján találhatók további gombok, csatlakozók. Itt található az IPD állítási lehetőség, amivel a lencséket igazíthatjuk a szemünkhöz megfelelően, hogy mindenhol élesen lássuk a képek és ne legyen duplázódás sem.
Az IPD 56-72mm között állítható, és a lencsék elé használhatjuk a Fatshark dioptriás előtét lencséit is. Itt találunk még USB csatlakozót FW frissítéshez, audio jack aljzatot, HDMI és AV bemenetet, és egy FAN 0-1 kapcsolót, amire nem jöttem rá mire jó, mert hogy ki nem kapcsolja az tuti, a manual sem ír róla semmit csak FAN on/off :)

 

Összegzés

Az Eachine EV200D ára jelenleg 81.000 Ft körül mozog. Kaphatunk ezért a pénzért Skyzone szemüveget vagy kicsit többért OLED kijelzős Fatsharkot is az Attitude V5-t pl.
Persze a top szemüvegek 100E felett vannak, de személy szerint én nem költenék rá ennyit. Hozzá kell tenni, hogy jó esetben szemüveget is egyszer vesz az ember, ezért a magasabb összeg is szóba jön sokaknál, de érdemes megfontolni, hogy kapunk e annyival többet.
A szemüveg súlyos, de kényelmes, a pár idegesítő apróságot biztos meg lehet szokni, a quadversity külföldi tesztek alapján elég jól működik.
Nem tudom eldönteni hogy megvenném e, főleg hogy kicsit többért időközben már előrendelhető az EV300D is.
 

Eachine EV200D


Hozzászólások

Hozzászólás írásához lépj be, vagy ha még nincs fiókod, regisztrálj!

Belépés Regisztráció

Címkék