Akku tárolás, LiPo bag, lőszeresláda és Bat Safe

Mindenki tudja, hogy a LiPo akkukat érdemes biztonságosan tárolni, vannak bevett szokások, de most nézzünk meg egy viszonylag új (3 éves) lehetőséget, a Bat Safe névre hallgató tűzálló ládikót.  

LiPo akkuk tűzveszélye

Ha egy ideje benne vagy a "drónos világ"-ban, biztos láttál már kigyulladt LiPo-t, ha élőben nem is, videón biztosan.
Rendre vannak úgymond hírek is, hogy xy-nak leégett a lakás is akár. Ha rendesen vannak használva az akkuk, értsd nincs túlmerítve, megfelelően van tárolva és töltve, és nem ütünk bele egy szöget, akkor a tűzveszély esélye minimális, de rendre sokat használjuk, töltjük, merítjük ezeket az akkukat, úgy gondolom jobb félni, mint megijedni. Az ördög nem alszik.

Nézzük csak mire képes egy egyszerű, 3 cellás 1500mAh-s LiPo amikor lángra kap... nem szép látvány... Tegyük még hozzá, hogy minél nagyobb kapacitás, cellaszám, annál nagyon lángra számíthatunk, nem beszélve arról, hogy ha több akkut tárolunk egy helyen.

 

LiPo Bag

Az egyik legismertebb tárolás módszer, ha egy úgynevezett LiPo zsákba rakjuk az akkukat. Ezek tűzállóak, a legtöbb helyen ezt ajánlják, van belőle sok verzió, kisebb, nagyobb, linkelek párat!
Jellemzően pár ezer Ft-ban kerülnek, mérettől, márkától függően. Ennyit minden bizonnyal megér, hogy elkerüljük a nagyobb bajt.

Alap LiPo táska: Realacc LiPo Battery Portable Safety Bag

 

Közepes méretű LiPo táska: Realacc Fireproof Waterproof Lipo Battery Safety Bag



Természetesen ezek sem biztosítanak 100%-os védelmet, de jobb, mint a semmi. Én úgy gondolok rájuk, hogy ha gond van, legalább egyhelyen vannak, valamennyit véd is, könnyebb biztos helyre mozgatni. Nézzük mit bírnak ezek a kis táskák!
Ebben a videó részletben a táskában 1db 16.000mAh-s 6 cellás akksi van. Tehát mint láthatjuk, megvannak a határok amit még elbír a táska. Ha sok, vagy nagy akksikkal rendelkezünk, érdemes lehet tehát akár több zsákban is tárolni őket.

 


Ammo Box, azaz lőszeresláda

Aki komolyan gondolja a védelmet, az egy ilyet beszerez, talán az egyik legjobb védelem a lószeresláda, akár itthon is beszerezhetjük bizonyos webshopokban!
Banggoodról is rendelhető természetes, 19.900 Ft környékén: DUPU Lipo Battery Metal Safty Protector
Az ammo box esetében arra kell figyelni, hogy ne zárjuk le teljesen, vagy résnyire nyitva kell hagyni, vagy lukakat kell rá készíteni, hogy a füst el tudjon távozni, különben szétrobban a nagy nyomástól.
Nézzük hogyan szerepel a külföldi teszten, a brutális mennyiségű füstön kívül nincs nagy veszély:

 


Bat Safe, a speciálisan akku tárolásra készült ládikó

Mivel én is tároló után kutattam, így találtam erre a céleszközre, valahol furcsa is hogy a lipo zsákon kívül nincs komolyabb spéci tároló még a piacon, ezt kivéve.
A legegyszerűbb beszerzési mód talán a Hobbyking webshopja, bár jelenleg ott sincs raktáron, én értesítőt kértem a készletről és lecsaptam amikor volt, utána elég hamar megint kifogytak és más shopokban sem igazán van belőle raktáron.
Egyébként mini, normal és XL-es méretben is kapható, már ha van egyáltalán :)
Hobbyking: https://hobbyking.com/en_us/bat-safe-lipo-battery-charging-safe-box.html, az ára 43,99 EUR, ami nagyjából 16.000 Ft.
Bat Safe oldal: https://www.bat-safe.com/

Nézzük mit bír, erről is készült már teszt videó nyilván. A gyártó egyébként maximum 2db 5000mAh 6 cellás akksira vállal védelmet, ahogy látjuk a 16.000mAh ellen ez sem véd!
 

 
A közepes méretűben nagyjából 222Wh-t tud megfogni, ami kb. 11 db 4 cellás 1300mAh-s akksi, vagy 10db 6 cellás 1000mAh-s LiPo. Ennél többet ne rakjunk bele, mert úgy járunk mint a fenti videóban :/
A ládikó egyébként amellett hogy jól néz ki, kapott még egy töltő nyílást, így töltés közben is benne lehetnek az akkuk, miközben a töltő kívül van természetesen.
A tároló teteje alapból lyukacsos, hogy a füst tudjon távozni, és még szűrő is van benne, ami megfogja a kormot.
Ezen kívül van még egy szövet fogantyú az oldalán, amivel könnyebben mozgathatjuk egy kézzel is akár.
 

Összegzés

Normális használat mellett kicsi az esélye hogy gond legyen, de ettől függetlenül mindenkinek ajánlom hogy szerezzen be a fenti tárolókból valamit. Kisebb akkuk esetén elég a lipo zsák is, több vagy nagyobb akkuk esetén mindenféleképpen több zsákban vagy ammo boxban, Bat Safe-ben érdemes tárolni.

 

 

 

Bat-Safe Lipo tároló doboz


Hozzászólások

Hozzászólás írásához lépj be, vagy ha még nincs fiókod, regisztrálj!

Belépés Regisztráció